Gražią kovo 4-sios sekmadienio popietę Jonavos Šv. apašt. Jokūbo parapijos šventoriuje šurmuliavo tradicinė Kaziuko mugė. Šventės organizatoriai – Jonavos Kultūros centras ir šv. apašt. Jokūbo parapijos pastoracinė taryba. 

DSC_5224Tądien  tikinčiųjų bendruomenėje buvo paminėti keli svarbūs įvykiai: suaugusiųjų katechumenato (tai suaugusieji, kurie ruošiasi priimti įkrikščioninimo sakramentus) pirmosios tyrimo apeigos, kurių metu buvo specialia malda meldžiamasi už katechumenus ir skaitomas egzorcizmas. Šv. Kazimiero šventės proga  Sekmadieninės mokyklos vaikai  vadovavo Jėzaus Kančios apmąstymo pamaldoms – Kryžiaus keliui. Panerio pradinės mokyklos vaikai, besiruošiantys Pirmajai Komunijai pirmą kartą  šventė Atgailos sakramentą, o  jų tėveliai  aukojimo metu nešė pasninko vaisius. Šv. Mišių metų klebonas kunigas Audrius Mikitiukas susirinkusiuosius kvietė melstis už lietuvius, gyvenančius emigracijoje.  DSC_5783

Po svarbiausių sekmadienio šv. Mišių – Sumos, tikintieji susibūrė šventoriuje. Šventės vedėjai – vargonininkas Egidijus, jaunimo vadovė Inga ir Šeimos centro koordinatorė Rasa, pašmaikštaudami ir vis vienas kitą papildydami susirinkusiems papasakojo šv. Kazimiero garbei rengiamo kermošiaus istoriją, o parapijos klebonas kun. Audrius, pasidžiaugęs gražiu oru ir pasveikinęs visus Kazimierus ir Kazimieras, nuskubėjo virti ne bet kokį, o „klebonišką“ šiupinį. Džiugias melodijas griežė muzikantai iš Šveicarijos kultūros centro – liaudiškos muzikos  kapela „Varpena“ (vadovė Dalia Toločkienė ) taip gražiai, kad ne vienam kilnojosi kojos ir šventoriuje sukosi poros.

DSC_5432Koks kermošius  be prekybos?  Nė vienas tuščiomis iš mugės neišėjo: kas žuvies, kas pyrago šimtalapio nusipirko, kas paveikslų ar kitų amatininkų dirbinių įsigijo, kas aukcione ir loterijoje ne vieną prizą laimėjo. Svarbiausias, žinoma, buvo Aukso puodas, kurio vertė  – 50 eurų atiteko moksleivei ketvirtokei Evelinai ir jos šeimai.

Labai graži iniciatyva, sumanyta Jonavos šv. apašt. Jokūbo parapijos Pastoracinės tarybos bei Carito, susirinkusiems šventės dalyviams už simbolinę auką galimybė gauti arbatos puodelį, paskanauti košės, dešrelių ir šiupinio, taip paremiant bažnyčios pastato  remonto darbus. Džiugu, kad prie šios akcijos prisidėjo beveik visi prekiautojai.

Šv. Kazimeras – Lietuvos ir jaunimo globėjas sakė: „Po Dievo labiausiai reikia mylėti teisingumą ir tiesą“. Šie šventojo žodžiai šiandien mus kviečia teisingai gyventi visuomenėje, padėti vienas kitam,  išmokti dalintis ir duoti.

„Šv. Kazimierai, melskis už mus, einančius link Velykinio Slėpinio!“

Daugiau Šv. Kazimiero dienos akimirkų RASITE PASPAUDĘ ČIA

 

Pastoracinės tarybos narė Inga Petrikonienė