Prie Lietuvos Caritas projekto „Nuteistųjų globa ir reintegracija“ įgyvendinimo savo savanoriška veikla prisideda ir nuo šio rudens į Pravieniškių pataisos namus važiuoja Jonavos šv. apaštalo Jokūbo parapijos vyrų maldos grupės nariai – Sigitas ir Arūnas. Įprastai Arūnas ir Sigitas vyksta antrą mėnesio šeštadienį iš ryto ir su ten bausmę atliekančiais vyrais kartu eina šv. Juozapo dvasingumo keliu.

Artėjant šv. Kalėdų šventėms Arūnas pasidalino idėja praskaidrinti bausmę atliekančių vyrų kasdienybę – bent dalį šventinės nuotaikos atnešti ir pas šiuos, bausmę atliekančius tikinčiuosius bei tam pagalbos paprašė Militos ir Gretos. Nepaisant to, kad reikėjo anksti keltis, o Gretai atvykti ir iš Vilniaus įprastas susitikimo formatas virto šlovinimo ir pasidalinimo koncertu.

Greta viso susitikimo metu kvietė į maldą šlovinimo giesmėmis, kartu su ja grojo (ir visai skambiai susigrojo) vienas iš nuteistųjų, taip pat Greta pasidalino savo keliu iki šlovinimo muzikos ir kaip ją iki tol atvedė, papasakojo, kad jos gyvenime Dievas yra pokštininkas ir nuolatos savo veikimu pralinksmina, bet tuo pačiu suteikia aiškų žinojimą, kad Jis yra veikiantis ir šiandien gyvas.

Milita kiek plačiau pasidalino savo patirtimi ir dvejonėmis, bei abejonėmis, kurios atvykus į pataisos namus labai greitai išsisklaidė sutikus ten esančius žmones, išsakė įžvalgas apie atliekamos bausmės prasmę ir šios dienos apsisprendimo svarbą. Sigitas tuo tarpu pasidžiaugė šios dienos gautomis pamokomis ir dovanomis. Arūnas tuo tarpu lydėjo malda iš namų, deja, negalėjęs vykti kartu.

 

Susirinkę nuteistieji buvo nustebinti ir dalinosi, kad šis susitikimas viena geriausių dovanų per šias šventes pataisos namuose, kvietė sugrįžti ir dėkojo už geros nuotaikos, bei pakylėjimo jausmą. Ir žvelgiant į tai, kad atrodo tebuvo tik paprastas keliolikos žmonių susitikimas, tačiau kiekvienam jis savitai dovanojo asmenines įžvalgas ir susimąstymą iš naujo apie šios dabarties būtį, bei rytojaus pasirinkimus.

Milita Žičkutė-Lindžienė