Didysis Penktadienis – Viešpaties kančia ir mirtis, be ko ir nebūtų Prisikėlimo. Šią dieną nešvenčiama Eucharistija, liturgija skirta Jėzaus kančios paminėjimui, bažnyčioje tylu, klausoma kančios istorija, skaitiniai, kurie mus veda prie gilesnio suvokimo apie Jėzaus meilę žmogui ir pasiaukojimą. 

Arkivyskupo Liongino Virbalo SJ komentaras apie Did. Penktadienį:


Did. Penktadienio kryžiaus kelias ir Jėzaus išgyventa kančia, į kurią mes žvelgiame iš savo kasdienybės rutinos ir nesibaigiančių darbų šiuo laikmečiu, kaip šioje dienoje mes galėtume tai išgyventi tapatindamiesi su Jėzumi? Kur turėtume kreipti savo žvilgsnį?

 Labiausiai krenta žvilgsnis į išorinius dalykus. Mes kalbame apie kančią, kryžių, kraują, nukryžiavimą, erškėčių vainiką, vinis… Taip, tai viskas taip buvo, bet visame tame yra pagrindas ir vidinis nusiteikimas, dėl ko Jėzus visa tai daro. Juk galima kentėti ir keikti kančią, bei tuos, kurie tą kančią sukuria. O Jėzus laisvai, savo noru, priima tą kančią, nes myli. Čia meilė yra pagrindas. Mes matome kančią, bet esmė ir svarbiausias dalykas yra Dievo meilė, kuri išsilieja ir neturi ribų, kaip evangelistas Jonas sako, kad Jėzus parodė savo meilė iki galo. Čia yra Didžiojo Penktadienio esmė – Jėzaus meilė iki galo.


KRYŽIAUS KELIAS

Didįjį Penktadienį dar kartą apmąstome ir Kryžiaus kelią. Kviečiame į tai pažvelgti iš savos šių dienų dienų kasdienybės.

Kryžiaus kelias vingiuoja per mūsų kaimus ir miestus, per mūsų ligonines ir gamyklas, per mūsų kovų laukus. Jis praeina ten, kur įvairiausiu būdu pasireiškia neturtas ir kančia. Būtent čia yra Kryžiaus kelio stotys, prie kurių turime sustoti, mąstyti ir prašyti kenčiantį Kristų, kad mums duotų pakankamai jėgų veikti (Kunigas Michel Quoist).

Ir net po dviejų tūkstantmečių mes vis dar galime gyvai išgyventi šią Kristaus paskutinę kelionę dėl žmogaus. Ir šią kelionę Jis tęsia kartu su žmogumi. Su kiekvienu iš mūsų asmeniškai, mūsų kasdienybėje. O kaip mes šiose stotyse jaučiamės?

 

1. Jėzus nuteisiamas mirti O ar dažnai aš teisiu kitus? Ar susimąstau kam iš tiesų juos pasmerkiu? O galbūt tik stebiu šalimais, kaip kažkas kitas nuteisia be kaltės įrodymo, bet tik stebiu?
2. Jėzus paima nešti kryžių. Kaip nešu savo kryžių? Su visais sunkumais, vargais, džiaugsmais, skausmais ar atradimais?
3. Jėzus parpuola pirmą kartą Dažnai parpuolu užkliuvęs už nuodėmės sekdamas Tave? Ar tame nuopuolyje matau Jėzaus šviesą padedančią pakilti?
4. Jėzus sutinka savo Palaimintąją Motiną. O kaip aš sutinku savo Mamą? O kaip priimu Mamas, kurios viską atiduoda dėl savo vaikų? O tas, kurios nuolat klysta ir negeba pasirūpinti vaikais? Padedu joms?
5. Simonas Kirenietis padeda Jėzui nešti kryžių. Ar padedu pirmą kartą sutiktam, artimui, draugui, kaimynui nešti jo kryžių? Bent trumpą akimirką, kad jis galėtų atsikvėpti? Ar pastebiu, kai ta pagalba reikalinga?
6. Veronika nušluosto Jėzui veidą. Ar nebūna taip, kad kartais bijau padėti? Nedarau nieko, nors galėčiau bent nušluostyti veidą? Turiu drąsos pamatyti tuos, kurie šalimais kenčia ir prieiti prie jų?
7. Jėzus parpuola antrą kartą. Ar parpuolęs antrą kartą netenku vilties? Ar slepiuosi nusivylęs? O gal ieškau vilties ir prašau Jėzaus pagalbos?
8. Jėzus sutinka Jeruzalės moteris. Ar sugebu atvira širdimi savoje kančioje sutikti kitus? Ar gebu pamatyti, ką galėčiau mylėti ir išreikšti rūpestį? O gal lieku savanaudiškas ir užsidaręs?
9. Jėzus parpuola trečią kartą Ar nuolat suklupdamas suvokiu, kad esu silpnas ir dažnai bejėgis, bet mylimas ir reikalingas?
10. Jėzui nuplėšia drabužius. Ar nebūna taip, kad esu įsikabinęs į savo materialinius turtus ir bijau juos paleisti? O gal esu tik pasyvus stebėtojas, kai kitam nuplėšia drabužius?
11. Jėzus prikalamas prie Kryžiaus Ar tos vinys, kuriomis Jėzus prikalamas nėra iš manęs? Ar aš savo kasdienybėje vinimis nekalu ir savo artimo?
12. Jėzus miršta ant kryžiaus Ar aš savęs nemarinu nusigręžimu, bėgimu, atsiskyrimu nuo Dievo? O galbūt savyje sugebu numarinti nuodėmę ir einu į gilesnį tikėjimą?
13. Jėzus nuimamas nuo kryžiaus Ar matydamas nuimamą kūną nuo kryžiaus bijau ir išsigąstu, ar suvokiu, kokia neišmatuojama kaina buvau atpirktas?
14. Jėzus laidojamas kape Ar matydamas laidojamą Jėzų jaučiuosi vienišas ir paliktas? Ar gebu patikėti, kad Jis gyvas iki šių dienų mano kasdienybėje savo artumu ir meile?